gandia.upv.igualtat

En aquesta web volem contribuir a fer una universitat més diversa i igualitària. Ens acompanyeu?

Llibres per a un Nadal sense princeses floretes ni cavallers borinots

S’acosta el Nadal i en aquestes dates Mags i Magues d’Orient van de bòlit buscant regals per deixar-ne a cada casa… Des d’aquí volem fer-los la feina un poc més fàcil i avui els proposem un llistat de llibres que, a més de ser divertits, obrin la ment, ens fan viure aventures i  volar la imaginació, però també ens conviden a reflexionar i sobretot a fugir dels estereotips i ens endinsen en el món, real o imaginari, de totes aquestes xiques, xiquetes i dones que som i que volem ser. Així que ja que són encarregats de repartir joguets a tots els xiquets i xiquetes els demanem que defugen de joguets sexistes i tinguen en compte els nostres sis llibres imprescindibles per un nadal sense princeses floretes ni cavallers borinots.  

  1. L’evolució de la Calpurnia Tate. Jacqueline Kelly. Editorial La Galera 

Un llibre meravellós, que pot llegir-se autònomament des dels 10-12 anys en endavant, ja que els adults també anem a gaudir-lo. Per xiquetes i xiquets més menuts és un llibre perfecte per llegir en companyia, unes pàgines abans de tancar el llum i anar a dormir. Prompte acabarem atrapats en la vida de la Calpurnia Virginia Tate,una xica d’11 anys en l’any 1900, única filla d’una família acomodada de Texas amb sis germans. Podeu imaginar les expectatives que la societat en té, d’ella?

Doncs la Calpurnia, o  la Callie V., té una passió per la recerca del món natural que no quadra amb allò que esperen d’ella… una relació ben especial amb el seu iaio anirà creixent al llarg del llibre, i amb el descobriment d’una vocació, una nova forma de veure el món, i també una visió de les contradiccions i imposicions que la constrenyen. Si us quedeu amb ganes, podeu anar a buscar la segona part… El curiós món de la Calpurnia Tate.

  1. Star Wars. Forces of Destiny. Aventureras galácticas. Volum 1 i 2. EditorialPlaneta Junior

Enguany, encara que us intenteu amagar sota una pedra, Star Wars i el seu merchandising us trobaran, de ben segur! Set pel·lícules ha costat que l’esperança de la República tingués rostre de dona. Ara, però, totes les Jedi poden identificar-se amb les seues heroïnes i les seues històries. Dos volums per vèncer el Costat Fosc de la Força i triomfar sobre el Sith… en tots els seues vessants.

  1. La nena dels pardals. Sara Pennypacker. Il.lustrat per Yoko Tanaka. Editorial Joventut

Basada en un fet històric, la Guerra als pardals que Mao Zedong va declarar el 1958 i que, a més provocar pràcticament la desaparició d’aquests a la Xina va tindre unes conseqüències devastadores per a la població. Al llibre coneixerem la Ming Li, una xiqueta que es rebel·la contra les ordres imposades. És capaç de construir i  seguir el seu propi criteri, malgrat les dificultats, internes i externes, que troba en el procés. Una història i també unes il·lustracions que no ens deixaran indiferents i ens mostraran la importància del respecte a la vida i a l’equilibri que hi subjeu.

  1. Contes de bona nit per a nenes rebels. Elena Favilli i Francesca Cavallo. Editorial Estrella Polar

Imprescindible a la llista, la recomanació perfecta per llegir tombada al llit per a totes les rebels! Històries breus d’un centenar de dones que van trencar els esquemes –injustament- establerts amb il·lustracions de reconegudes artistes. Perquè totes podem canviar el món i totes tenim dret a saber que ho podem fer, perquè altres han obert el camí i, si ella ho va fer, jo també podré! No?

  1. Les princeses també es tiren pets. Ilan Brenman, Ionit Zilberman. Editorial Bromera

Es tracta d’un llibre de fàcil lectura per a compartir en família, en un contacontes o en qualsevol classe, en el qual es posa de manifest que les princeses dels contes són tan humanes com la resta, desmitificant d’aquesta forma els personatges tradicionals. La protagonista és Laura, una xiqueta a  qui li assalta la pregunta de si les princeses es tiren pets, la resposta de la qual ajuda a resoldre el seu pare, una persona aficionada a la lectura qui a més posseeix un llibre en el qual s’expliquen tots els secrets de les princeses, fins i tot el de si gasegen o no… No cal perdre’s tampoc les divertides il·lustracions!!

  1. Feminismo ilustrado. Maria Murnau y Helen Sotillo. Editorial Montena

Perquè també quan creixem i ens fem un poc més grans volem trobar el nostre paquet el dia 6, aquesta és una bona opció! Feminismo ilustrado aborda el feminisme d’una altra manera. Al llibre s’explica amb humor i il·lustracions fins on arriba realment el patriarcat amb exemples quotidians, t’aclareix molts conceptes de la lluita feminista, desmunta les falses argumentacions en contra i et convida a detectar masclismes de totes les mides i mesures… i a mantindre-te’n sana i estàlvia! Necessari!!!

Recomanacions i text de les professores de la  Universitat Politècnica de València des del seu Campus de Gandia. 

Isabel Pérez-Arjona,  Sagrario Torres-CartasMaryland Morant

Los comentarios están cerrados.